Dlaczego na łączu dzierżawionym zakończonym modemami Tahoe uzyskuję asymetryczną prędkość transferu?
Jeśli ustawiona przepustowość jest nieznacznie za wysoka dla danej linii dzierżawionej modemy mogą się zsynchronizować, ale dane będą przesyłane z błędami. Pakiety z błędami będą odrzucane i będą wymagały retransmisji. Liczne retransmisje skutkują obniżoną efektywną przepustowością. Aby tego uniknąć należy obniżyć nieco przepustowość modemów, aby margines szumów po obu stronach łącza był >= 5 dB.
Często zdarza się, że na jednym końcu łącza zakłócenia są większe niż na drugim. Przykładowo w centrali dostawcy internetu liczne linie DSL i ISDN generują silne zakłócenia przenikające do sąsiednich kabli, przez co margines szumów po tej stronie może być dużo niższy, niż ten sam parametr u klienta na drugim końcu łącza (u którego panuje względna 'cisza elektromagnetyczna'). Jeśli margines szumów spadnie po jednej stronie poniżej 5 dB, to transfer w jednym kierunku będzie wolniejszy z powodu występujących błędów transmisji. W tym samym czasie transmisja w przeciwnym kierunku może przebiegać bez zakłóceń. Aby uniknąć problemu należy również obniżyć przepustowość modemów tak, aby margines szumów po obu stronach łącza był >= 5 dB.Jak długo trzeba czekać na zsynchronizowanie modemów?
Czas synchronizacji zależy przede wszystkim od ustawionej przepustowości. W przypadku modemów HDSL przy przepustowości 2,9 Mb/s synchronizacja może trwać 10 sekund, przy 128 kb/s - 90 sekund. W modemach G.shdsl synchronizacja trwa od 30 sekund do dwóch minut.
W przypadku złej jakości linii (i przepustowości będącej na granicy możliwości tej linii) synchronizacja może się nie udać za pierwszym podejściem i może być kilkukrotnie powtarzana. Wówczas może ona trwać nawet kilka minut.Jak usunąć alias interfejsu (np. eth0:1)?
Należy wpisać 'ifconfig eth0:1 down'. Wprawdzie ustawienia interfejsu będą pamiętane (np. wpisanie 'ifconfig eth0:1 up' podniesie go z tym samym adresem IP, jaki miał przed wyłączeniem), ale po zapisaniu ustawień i zrestartowaniu urządzenia interfejsu już nie będzie.Jak skasować konfigurację i przywrócić ustawienia fabryczne?
W urządzeniach z wbudowanym routerem można połączyć się przez telnet lub konsolę szeregową i wpisać "con". Wówczas ustawienia zapisane w pamięci EEPROM zostaną skasowane - po restarcie router wróci do ustawień fabrycznych. Do czasu zrestartowania router będzie pracował ze starymi ustawieniami, dlatego wpisanie "write" spowoduje ponowne wpisanie bieżącej konfiguracji do EEPROMu. Zatem aby skasować ustawienia należy wpisać "con" i zrestartować router bez wpisywania write.
W urządzeniach z wbudowaną klawiaturką i wyświetlaczem LCD można również przywrócić ustawienia fabryczne wyłączając zasilanie, wciskając klawisze Esc i Enter, włączając zasilanie i puszczając te klawisze dopiero, gdy na wyświetlaczu pojawi się główny ekran z typem urządzenia i przepustowością. Po takim uruchomieniu urządzenie pracuje z ustawieniami fabrycznymi. Nie są one jednak zapisane na stałe do EEPROMu, dlatego po zrestartowaniu urządzenie wróci do starych ustawień. Aby utrwalić ustawienia fabryczne należy wybrać z menu 'Zapisz ustawienia do EEPROMu', ewentualnie dokonać zapisu łącząc się przez telnet lub konsolę szeregową.
